Onze interimmers
Contact
Hoezo

'eenzaam aan de top is normaal'.

Een veel gehoorde opmerking is dat het eenzaam is aan de top. Helemaal niet zo gek, want als directeur-eigenaar loop je vaak op de troepen vooruit. Toch zorgt het vaak voor onrust bij een ondernemer, terwijl de oplossing helemaal niet zo moeilijk is.

In onze dagelijkse praktijk komen wij vaak bij ondernemers die eenzaamheid ervaren. Wees gerust, niet in hun privéleven maar vooral op zakelijk gebied. Ze vragen of wij dit wel vaker horen. Helaas, zien we dit inderdaad heel veel.

Heel gek is dit niet

Heel gek is dit niet want er liggen een aantal logische oorzaken aan ten grondslag:

  • Een stap verder

Een goede ondernemer is als bezig met de volgende pagina. Daar waar je medewerkers nog aan het bijkomen zijn van de laatste verandering ben jij al weer na aan het denken wat nog beter kan. Je bent als goede ondernemer dus altijd een stap verder dan je medewerkers, hoe sterk je organisatie ook is. Niet altijd is het verstandig om de volgende pagina al met je medewerkers te delen. Veel van de volgende pagina’s sla je helemaal niet om, omdat ze uiteindelijk niet realistisch zijn. Deel je al je ideeën met je medewerkers dan worden ze verander moe en krijg je de veranderingen die je wél door wilt voeren niet voor elkaar. Veel zaken hou je dus voor jezelf.

  • Je bent niet voor niets ondernemer (en zij niet)

Ondernemerschap moet in je bloed zitten. Je moet het niet alleen willen, je moet het ook kunnen. Niet iedereen is ervoor geschikt en die mensen zijn bij jou in dienst. Tuurlijk hebben ze altijd een stuk ondernemerschap in zich, zeker op een bepaald niveau, maar als ze echt ondernemer waren dan waren ze zelf een bedrijf begonnen. Van nature ben je ze dus al een stap voor. Dat is logisch zou Johan Cruijff zeggen.

  • Jij loopt het financiële risico

Het financiële risico van het bedrijf ligt bij jou en niet bij je medewerkers. Zij krijgen aan het eind van de maand hun loon overgemaakt, terwijl jij risico loopt en soms zelfs ook privé borg moet staan. De echte pijn in je buik van financiële risico’s kennen ze niet.  De afweging tussen kans en risico maken zij dus heel anders dan dat jij dit maakt.

Hulp van buiten

Zoals gezegd is de oplossing helemaal niet zo moeilijk. Eenzaamheid los je namelijk op door gezelschap op te zoeken. En dat gezelschap komt vaak van buiten. Ondernemers die eenzaamheid ervaren adviseren wij om een 3S adviseur te zoeken. Hierbij staat 3S voor de drie verschillende rollen die hij vervuld:

Sparringpartner. De 3S adviseur is de sparring partner waar de ondernemer zijn ideeën tegen aan kan houden. Hij geeft gevraagd en ongevraagd feedback op de dingen die de ondernemer verteld en waar hij tegenaan is gelopen.

Spiegel. Hij is de spiegel voor de ondernemer. Medewerkers hebben een gezagsverhouding met de ondernemer. Daardoor kunnen ze en willen ze niet altijd alles vertellen. De 3S adviseur heeft deze gezagsverhouding niet.

Stok. Hij is de stok die je nodig hebt om dat te doen wat je moet doen. Hij zorgt ervoor dat je je niet (al te veel) laat leiden door de dagelijkse business.

Het zal geen verrassing zijn dat wij vaak en graag de rol van 3S adviseur vervullen. Doordat wij zelf ondernemers zijn, kennen en herkennen wij de gevoelens die bij ondernemerschap horen. We putten uit onze eigen ervaring zowel binnen de branche als daarbuiten. Ga eenzaamheid te lijf en begin met een kop koffie te drinken met Bas (06-23626094) of Joris (06-10940254).

Nieuwsberichten

Wellicht ook interessant?

Hoezo 'Silly Season?'.

De term Silly Season komt uit de Formule 1. Het is de periode waar teams hun line up van coureurs

Hoezo 'Chauffeurstekort?'.

Veel logistieke bedrijven hebben moeite om het werk gedaan te krijgen en stellen alles in het werk

Hoezo '8% tariefsverhoging is niet normaal'.

Logistiek Nederland is zich aan het voorbereiden op één van de grootste kostenstijgingen in
phone-handsetcrossmenuchevron-downarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram